אלטרנטיבות בשטח

מוזמנים להכיר מספר מיזמים המציעים אלטרנטיבה פורצת דרך בתחומם: החל משינוי חברתי וייעוץ ארגוני ועד להתפתחות אישית

קס"ם חברתי. זוהי עמותה שתומכת בעניים ובאנשים השקופים בחברה שלנו. הקימו אותה הפסיכולוגים והפעילים החברתיים ניב אגם ונוחי אלון, מתוך רצון לשנות את המצב בו אותם נזקקים סובלים כל כך ובפרט אל מול הרשויות. הטריגר להקמת העמותה היה הצתתו העצמית של משה סילמן ז"ל שמחה על אטימות הרשויות לאנשים במצבו.

באמצעות קהילות של אנשי מקצוע מתחומי הנפש, המשפט והכלכלה ובעזרת מתנדבים לומדים הנתמכים להתמודד עם הבירוקרטיה של העוני (ביטוח לאומי, הוצאה לפועל וכו') ומתפתחים כלכלית וחברתית. מדובר ברעיון מקורי אשר נותן מעין חכה לנזקקים להרים את עצמם באמצעות תמיכה בינאישית ומערכתית, זאת להבדיל מעמותות רבות אחרות שמקנות פתרונות נקודתיים כמו מתן תרומות אוכל, תמחוי וסיוע מרחוק.

בעקבות שנתיים של התנדבות בעמותה ולאור המודל הייחודי שלה, עלה לי הרעיון לכתוב פוסט פוליטי על פתרון למשבר הליברליזם בישראל. ממליץ בחום להתנדב בעמותה זו ולנסות לסייע לאדם אחד לצאת ממצבו הקשה שכן מעבר לעזרה כשלעצמה מדובר בחוויה מספקת ביותר.

נעים להכיר. מדובר בעמותה שייסד בחור צעיר בשם גפן ארי מאיר ואשר מטרתה היא להפגיש מגוון אנשים בחברה שלנו ולגרום להם לצלוח את הסמול טוק לעבר שיחה מעמיקה ומכבדת. הפעילות מתרחשת במרחב הציבורי הדינאמי אותו פוקדות מדי יום מגוון אוכלוסיות שונות, ולכן מתאפשרת הכרות יחידה במינה – כזו אשר לא מבוססת על השקפות או אינטרסים כאלו ואחרים כמו שבדרך כלל קורה במפגשים עסקיים, פוליטיים, מקצועיים או למטרות הכרות זוגית.

העמותה עושה שימוש במגוון עזרי שיחה כמו משחק קופסא ושיחון יעודיים בהם שאלות של הכרות אישית וסוגיות בוערות בחברה הישראלית. נציגי העמותה נעזרים בעזרים הללו ברכבת, בקמפוסים של האוניברסיטאות ובמרחבים ציבוריים נוספים, כל זאת על מנת לעודד שיח ספונטני מעמיק בין זרים ובכדי לאחד את החברה הישראלית. מוזמנים ליזום שיח מעמיק עם זר מזדמן, באמצעות העמותה או לבד, זאת חוויה מיוחדת ומעניינת.

IMO ישראל – שלוחה ישראלית של ארגון ייעוץ בינלאומי אשר מציע אלטרנטיבה בתחום הייעוץ הארגוני והאישי. הדגש הוא על פיתוח "מנהיגות אופקית" בארגון כלומר, הקניית משמעות ואחריות לכלל העובדים וקידום דיאלוג ושיתוף פעולה שוטף בין המחלקות השונות. להבדיל מהגישות המקובלות בייעוץ אשר מקבלות כמובן מאליו את הניהול ההירארכי המודרני, ההנחה לפי IMO היא שכל ארגון, שיתופי והירארכי כאחד, מאגד בתוכו קהילה אנושית חיה אשר מתפתחת עם הזמן. לפי הנחה זו גם לעובד הזוטר ביותר ישנו תחום אחריות באמצעותו הוא מתפתח ומרגיש זיקה למטרות הארגון הכוללות.

האלטרנטיבה הייעוצית באה לידי ביטוי גם בשיטה של שאילת שאלות במקום מתן פתרונות. לפי IMO היועץ מסייע למנהלים לנסח את הבעיות ולהתמודד איתן אך אינו משמש כאיש בשורה. מתודת שאילת השאלות יעילה מאוד גם עבור התמודדות עם בעיות והתפתחות ברמה האישית. אני למדתי בסמינר של IMO והדבר נתן לי פרספקטיבה מעניינת להסתכל ולקדם דברים גם מחוץ לארגון. כמובן זהו רק קצה חוט ומי שמתעניין בגישה או צריך ייעוץ עבור הארגון שלו יכול להציץ באתר של IMO.

יובל אלעד – יועץ ארגוני בשיטת שלושת המרחבים. יובל מייעץ לארגונים על בסיס תפיסת המשולש החברתי אותה פיתח במשך עשור ולאחר שהפך אותה לכלי ייעוצי פרקטי. לפי תפיסה זו בכל ארגון וחברה מתקיימים מרחב פוליטי, כלכלי ורוחני. היעדר איזון בין המרחבים יוצר בעיות ועלינו לנסות לאזן אותו מחדש ולוודא שאף מרחב לא משתלט על מרחב אחר.

דוגמא לאבחון שילושי לארגון היא ארגון שהדגש בו על ישיבות עבודה (מרחב פוליטי) תופס נתח גדול מידי על עבודת השטח (מרחב כלכלי) ועל שיח רעיוני מהותי (מרחב רוחני). אני עצמי השתתפתי בזמנו בקבוצת למידה של יובל אשר העמיקה ופיתחה את תפיסת שלושת המרחבים. ניהלתי לו את השיווק באתר וברשתות במשך כשנה ומהכרותו אני ממליץ בחום על יובל כאיש מקצוע מוכשר. יובל מייעץ לארגונים בהשראת עקרונות השילוש כיועץ עצמאי. באתר שלו ניתן לקבל פרטים נוספים על הגישה הייחודית שפיתח והשירותים שהוא מציע.